اثر طب سوزنی در درمان سندروم خستگی مزمن
طب سوزنی – کلینیک طب سوزنی دکتر فرهاد همت خواه
سندروم خستگی مزمن در جهان مدرن امروز بسیار شایع می باشد. در تحقیقی که اخیرا در کلینیک ها و بیمارستانهای بریتانیا انجام گردیده نشان داده شده است که افرادی که به مدت 4 سال مبتلا به سندروم خستگی مزمن بوده اند علایم ضعف حافظه، تورم غدد لنفاوی، گلودرد، دردهای عضلانی، دردهای مفصلی، سردرد و خستگی را تجربه کرده اند. پزشکان معتقدند که این سندروم بر اثر ویروسی که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد ایجاد می شود. در طب مدرن، هیچ درمان موثر شناخته شده ای برای سندروم خستگی مزمن وجود ندارد. در تحقیقی که بر روی تعدادی از بیماران مبتلا به این سندروم که تحت درمان با طب سوزنی قرار داشتند صورت گرفته، مشخص شد که بیش از 50 درصد آنها بهبود قابل توجهی پیدا نموده اند (بویژه در مورد ضعف حافظه و افسردگی آنها اثرات مطلوبی دیده شده است).بطور کلی عقیده بر این است که طب سوزنی با تحریک سیستم
عصبی باعث ترشح بعضی از نوروترانسمیترها (مولکولهای پیغامبر عصبی شیمیایی) می شود. نشان داده شده است که تحریک بعضی از نقاط در طب سوزنی باعث میگردد که در قسمتهایی از مغز که مسئول کاهش حساسیت به درد و استرس هستند اثر گذاشته و باعث آرامش هر چه بیشتر فرد گردد. طب سوزنی در تسکین علائم سندروم خستگی مزمن شامل درد اسکلتی عضلانی، مشکلات خواب، سردرد، خستگی و افسردگی از طریق روشهای زیر اثر خود را می گذارد:
* با تحریک اعصابی که در عضلات و سایر بافتها قرار دارند باعث ترشح آندورفینها و سایر فاکتورهای عصبی هورمونی شده و تغییراتی در فرآیند درد در مغز و نخاع ایجاد می کند.
* تحریک نورونهای اوپیودرژیک به افزایش غلظت بتا آندورفین که باعث تسکین درد می شود.
* کاهش التهاب به سبب افزایش فاکتورهای عروقی و ایمنی.
* تقویت عضلات و مفاصل به علت افزایش جریان خون موضعی.
* افزایش بیشتر ترشح ملاتونین آندوژن شبانه و در نتیجه بهبود کیفیت خواب.